20 woorden die kinderen ‘moeten’ kennen voordat ze 2 jaar zijn

20 woorden die kinderen ‘moeten’ kennen voordat ze 2 jaar zijn

Noah is nu 14 maanden en wekelijks komen er nieuwe woorden bij. Sommige woorden duidelijk en herkenbaar voor ons, andere woorden hebben alleen nog betekenis voor hem. Op internet vond ik een lijst met 20 woorden die kinderen (met een gemiddelde woordenschat) zouden moeten kennen als ze 2 jaar zijn. Nieuwsgierig als ik ben besloot ik eens te kijken naar deze lijst met woorden. Bovenaan de lijst staan natuurlijk ‘papa’ en ‘mama’. Tot zover lopen we nog op schema ;-). Helaas houdt het daarna zo’n beetje op. Daar waar de lijst verder gaat met auto, koekje, hallo, dag en bad gaat ons kind verder met ‘hihihi, hahaha, kijken’ (ja ja, die van die beren) en met ‘woef woef’. Hoe hij precies bij die laatste woorden komt….? 

Wij hebben geen huisdieren en hoeven dit ook niet zo nodig. Toch woont er in ons huis een grote hondenfan; Noah! Eén van Noah zijn eerste woorden was ‘woef woef’. Naast papa en mama zijn die woorden hier de hele dag in huis te horen. Bij het opstaan moet hij in zijn slaapkamer altijd even zijn hondenknuffels aaien. Ook op straat waar we honden tegenkomen hoor ik vanuit de kinderwagen al een heleboel keer ‘woef woef’

 

Paw Patrol

Met ‘woef woef’ als favoriete woord is hij dan nu ook al fan van Paw Patrol. Toen wij dan ook een perspakketje ontvingen met daarin één van de mini vehicles hadden wij een stuiterende dreumes in huis die helemaal gelukkig was. Al dagen loopt hij rond met Rocky en racet deauto hier door het huis.

Ik vind het erg leuk om te ontdekken dat dit soort programma’s dus wel degelijk bijdraagt aan de woordenschat van hele jonge kids. Noah herkent de honden van Paw Patrol nu ook bij de Intertoys en op televisie. Zodra ik ‘woef woef’ hoor weet ik al welk programma er op staat ;-).  Ook de geluiden die zijn loopauto maakt doet hij vaak na. Zo komen er steeds vaker geluiden en woorden voorbij die wij nog helemaal niet kennen.

Noah’s woordenlijst 

Met dit leuke speelgoed zal het voorlopig nog wel even bij ‘woef woef’ blijven hier thuis. Daarnaast merk ik dat hij heel snel meer en meer woorden leert door het kijken naar TV of het samen lezen van boeken.

 

Noah zijn woordenlijstje tot nu toe ziet er zo uit:

  1. papa
  2. mama
  3. woef woef
  4. Tik Tak
  5. Hihihi hahaha
  6. Nee (of nee nee)
  7. Ja (of ja ja –> meestal als ik nee of nee nee zeg ;-))
  8. Bah
  9. Mmm
  10. Kijken (als hij iets wil zien op televisie)

Met zijn tweetalige opvoeding (Frans en Nederlands) ben ik benieuwd of de lijst met woorden rond zijn 2e verjaardag korter of juist langer zal zijn dan 20 woorden. Tot nu toe spreekt hij vooral Nederlands. Het zou leuk zijn om op korte termijn ook wat Franse woorden aan de lijst te kunnen toevoegen. Ik houd jullie op de hoogte ;-).

Hoeveel woorden kende(n) jouw kind(eren) met 2 jaar? Heb je iets gedaan om deze ontwikkeling te stimuleren?

Comments

comments

Delen:

9 Reacties

  1. april 3, 2018 / 5:00 pm

    Mijn zoontje is 15 maand en zegt mama, papa, ballon, bal en dat is het zo een beetje

  2. april 3, 2018 / 6:52 pm

    Goed zeg, tweetalig opvoeden, zó’n voorsprong voor je kind lijkt me. Praten ging hier als een malle. Met 10 maanden kwam er boek, mama en papa uit. Met anderhalf jaar kende ze alle kleuren en zei ze dingen als ‘papa heeft een piemel om mee te plassen’ (serieus??!!) en ergens rond 20 maanden begon ze te praten in ik-vorm. Dus het lijstje kunnen we ruimschoots afstrepen hihi. We doen er niks speciaals voor, ze vindt het zelf heel leuk. Ze wijst bijvoorbeeld letters aan en vraagt welke het zijn. Maar er zijn ook periodes geweest dat ze absoluut geen boekje wilde lezen overdag en liever bezig was met fysieke dingen. Ook prima!

  3. april 3, 2018 / 8:44 pm

    De mijne is over drie dagen 2,5. Hij praat volledig. Lange zinnen, vragen stellen en grapjes maken en al.

  4. juni 25, 2019 / 1:50 pm

    Onze kleine meid begon al heel vroeg met praten. Toen ze 2 werd sprak ze in volledige zinnen met correcte vervoegingen van de werkvormen en ook in samengestelde zinnen. Vanaf haar geboorte las ik haar elke dag voor. Ik heb altijd alles benoemd wat ik deed en babbelde er dus wat op los tegen een baby. Later babbelde ze ook echt terug…zo leuk. Zingen was haar grote drijfveer om te kunnen praten. Ze zong (en zingt) ontzettend graag. Nu is ze drie, praat ze heel goed,kent ze mega veel liedjes, kent ze boekjes uit haar hoofd en heeft ze een enorme woordenschat. En ze is bijna nooit stil!🙈🤯

    • Marieke
      Auteur
      oktober 8, 2019 / 7:42 pm

      Wat een knapperd! Hier ook een spraakwaterval van 2,5. We zijn ook van het vele voorlezen en praten. Toch zie ik om me heen dat het niet perse een garantie is op ‘succes’. Een kind moet er zelf wel echt aan toe zijn.

  5. Gineke
    augustus 5, 2019 / 9:26 pm

    Mijn zoontje sprak tot hij ruim drie was ongeveer 5 woorden. Wat een drama om ons heen, zeg. Je moet naar de logopedist, hij leert nooit praten, hij heeft een achterstand, etc etc.

    Gelukkig heb ik over het algemeen mijn hoofd er koel over weten te houden. Mijn vader en mijn broertje praatten ook laat en we hebben een erg talige familie.

    Ondertussen is Smurf 5 en heeft hij op zijn laatste rapport een 5/5 gehaald voor woordenschat. Ook zijn Engels begint aardig op gang te komen. Absoluut niks aan de hand dus. Al dat gepiep over wat kinderen op welke leeftijd allemaal moeten kunnen. En al die bezorgde moeders. Kinderen ontwikkelen in hun eigen tempo en daar is echt niks mis mee. Laat ze toch lekker een beetje doen.

    • Marieke
      Auteur
      oktober 8, 2019 / 7:39 pm

      Mee eens! Praten kan mijn zoon inmiddels goed, maar nu zijn er motorisch nog wel dingen aan te merken op het gemiddelde grafiekje.. tsja.. er blijft overal altijd wel iets op aan te merken.. lekker loslaten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.